Decembrový deficit zahraničného obchodu sa asi najbližšie nezopakuje

07.02.2014 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) - Decembrový deficit zahraničného obchodu Slovenska sa pravdepodobne v najbližších mesiacoch nezopakuje. December je v dôsledku vianočných dovozov, ale aj sezónne nižšej produkcie priemyslu tradične mesiacom s najnižším prebytkom, respektíve najvyšším deficitom zahranično-obchodnej bilancie počas roka. Uviedol to v reakcii na dnes zverejnené predbežné čísla k zahranično-obchodnej bilancii SR v decembri 2013 analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Celkový vývoz tovaru zo SR dosiahol podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR v decembri 2013 hodnotu 4,721 miliardy eur pri medziročnom raste o 9 %. Celkový dovoz tovaru do SR sa zvýšil o 12,5 % na 4,782 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 61,3 milióna eur.

"Ďalší nárast prebytku bilancie zahraničného obchodu však už neočakávame, práve naopak, zahraničný obchod by si mal udržať trendy zo záveru roka a jeho prebytok by sa mal pomaličky stenčovať. Zlepšujúce sa externé prostredie by síce malo podporiť rast exportov, prebúdzajúci sa domáci dopyt by však mal ďalej tlačiť nahor aj dovozy," konštatoval Koršňák.

Silnejší rast dovozov je podľa Koršňáka pravdepodobne výsledkom rastúcich dovozov pre výrobu, ktoré sa následne premietajú do vyšších vývozov, ale aj postupne zotavujúcej sa domácej spotreby.

"Dovoz bol dokonca rýchlejší ako vývoz už tri mesiace za sebou. Posilnenie dovozu môže znamenať buď oživenie spotreby, alebo dovoz technológií pre továrne," myslí si hlavný ekonóm Československej obchodnej banky (ČSOB) Marek Gábriš.

Rok 2014 by mal byť podľa ekonóma ČSOB pre zahraničný obchod opäť úspešný. Export by však už nemal ťažiť z rastu nových kapacít, ale skôr zo znižovania dovoznej náročnosti, a teda väčšieho zapájania sa domáceho priemyslu do cyklu veľkých exportérov. "Otázny je import, ktorý by mohol ožiť v súvislosti s pokračujúcim rastom reálnych miezd," dodal Gábriš.
 

Vyberte región